Yerel medya, Cuma günü geç saatlerde ilan edilen sokağa çıkma yasağının, Yüksek Mahkeme duruşmasına kadar Pazar günü yerel saatle 15.00'e kadar uzatıldığını ve insanların ihtiyaçlarını alması için verilen iki saatlik aranın ardından 'belirsiz bir süre' daha devam edeceğini bildirdi.
Siyasallaştırılmış kamu görevlerine giriş kotalarına karşı başlayan protestolar, bu hafta Başbakan Şeyh Hasina'nın görev süresi boyunca neden olduğu en büyük olaylardan birine dönüştü.
Bangladeş'te çevik kuvvet polisinin düzeni sağlamada başarısız olmasının ardından askerler şehirlerde devriye gezerken, perşembe gününden bu yana ülke çapında yaşanan internet kesintisi de dış dünyaya bilgi akışını önemli ölçüde kısıtladı.
Yüksek Mahkeme, tartışmalı iş kotalarının kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin kararını açıklamak üzere bugün toplanacak ancak artan baskı ve ölü sayısının ardından olumlu bir karar verilse dahi bu durumun halkın öfkesini yatıştırması pek mümkün görünmüyor.
Ülkedeki yargı sistemini kendi iradesine bağlayan Şeyh Hasina, bu hafta kamuoyuna söz konusu iş kotasının iptal edileceğinin sinyalini vermişti. Ama Hasina yönetiminin neden olduğu öğrenci ölümleri sonrası protestoların amacı öğrenci haklarından öte 'hükümetin istifa etmesi' gerektiğine evrildi.
Bu ayki ölümcül protestoların sebebi, kamu hizmeti kadrolarının yarısından fazlasının, ülkenin 1971'deki Pakistan'a karşı kurtuluş savaşında görev alan gazilerin çocukları da dahil olmak üzere belirli gruplara ayrılmasını öngören sistemdi.
Eleştirmenler, planın 2009'dan beri ülkeyi yöneten ve Ocak ayında gerçek bir muhalefet olmadan dördüncü kez üst üste seçim kazanan 76 yaşındaki Hasina'ya sadık ailelere fayda sağladığını söylüyor.
Hasina hükümeti, hak grupları tarafından iktidarını güçlendirmek ve muhalefeti bastırmak için devlet kurumlarını kötüye kullanmakla, muhalif aktivistlerin yargısız infaz edilmesi de dahil olmak üzere çeşitli yollarla suçlamalarla karşı karşıya. (İLKHA)