Türkiye Gündemi

Bakan Kacır: Elektrikli araç üretiminde dünyanın önde gelen oyuncularından biri oluyoruz

Bakan Kacır, Tunceli Munzur Üniversitesi'nde, Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında hayata geçirilen Nadir Toprak Elementleri Projesi Açılış Etkinliğinde katıldı.

Kacır, katma değerli üretim ve yüksek teknoloji geliştirmenin vazgeçilmez unsuru konumundaki nadir toprak elementleri alanında kabiliyet havuzunu önemli ölçüde genişletecek projenin hayırlı olması temennisinde bulundu.

'Haberleşme uydularını kendi imkanları ile geliştiren, üreten ve test eden bir Türkiye var'

Kacır, Türkiye olarak son 22 yıldır sahip oldukları güçlü bir siyasi istikrar, inşa ettikleri rekabetçi üretim altyapısı, Ar-Ge ve üretim ekosistemiyle küresel sistemde yaşanan belirsizliklerin başarıyla üstesinden geldiklerini kaydetti. Millî Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda; Türkiye'nin katma değerli üretim ve yüksek teknolojide öncü ülkeler arasında yer almasını sağlayacak projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Kacır, şunları söyledi:

'Ülkemizi teknoloji geliştirmede, kalkınmada dünyanın en üst ligine taşıyoruz. Ülkemiz bugün ticari araçtan beyaz eşyaya, güneş panelinden demir çeliğe pek çok alanda Avrupa'nın lider üreticisi konumundadır. Görüntüleme ve haberleşme uydularını kendi imkanları ile geliştiren, üreten ve test eden bir Türkiye var. 60 yıl öncesinin devrim otomobili hayalini devrin otomobili Togg'u üreterek gerçeğe dönüştürdük. Yeni nesil otomobil ve batarya üretimi yatırımlarını ülkemize çekerek elektrikli araç ve batarya üretiminde dünyanın önde gelen oyuncularından biri oluyoruz.'

Özellikle farklı sektörlerde yeni buluşların tohumunu atan malzeme teknolojilerinde kabiliyetlerinin geliştirilmesini Millî Teknoloji Hamlesinin vazgeçilmez bir unsuru olarak değerlendirdiklerinini söyleyen Kacır, 'Kararlı ve yüksek dayanımlı yapılarıyla ön plana çıkan nadir toprak elementleri özellikle elektronik, yenilenebilir enerji sanayi, elektrikli araçlar ve batarya, savunma ve havacılık gibi yüksek teknolojili sektörlerin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesinde kritik role sahip. Nadir toprak elementlerine erişimi uzun dönemli, kalıcı olarak sağlamak ve bu elementlere dayalı teknoloji geliştirme kapasitesini oluşturmak; ileri üretim ve yenilikçilikte rekabet avantajına sahip olmak isteyen ülkelerin ajandalarında en üst sıralarda yer alıyor.' dedi.

Proje kapsamında yürütecekleri çok boyutlu çalışmalarla kamu, üniversite ve sanayi iş birliğini artırarak Ar-Ge ve üretim kabiliyetlerinin ekonomik değere dönüşmesini sağlayacaklarını söyleyen Kacır, 'Ülkemizin temiz enerji ve mobilite çözümleri geliştirme ve uygulama becerisini perçinleyen proje kapsamında aynı zamanda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) bünyesinde bir pilot geri dönüşüm tesisi de kuruyoruz. Nadir toprak elementlerinin çevreci yöntemlerle geri kazanımına imkân tanıyacak bu tesis, bünyesindeki yüksek kalite test ve analiz altyapısıyla MTA'nın nadir toprak elementleri alanında ülkemiz ihtiyaçlarına cevap vermesini sağlayacak. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve döngüsel ekonomik hedeflerimizle uyumlu bir ulusal nadir toprak elementi tedarik zinciri kurulması için önemli bir basamak konumundaki bu tesis ülkemize hayırlı olsun.' diye belirtti. (İLKHA)