Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, 20-22 Ekim 2024 tarihlerinde Suudi Arabistan'a yönelik bir 'Sektörel Ticaret Heyeti' düzenliyor ve bu heyette 11 ayakkabı ve saraciye ihracatçısı firma yer alacak.

İşgal ordusunun Beyt Lahiya katliamında şehit sayısı 94'e yükseldi İşgal ordusunun Beyt Lahiya katliamında şehit sayısı 94'e yükseldi

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, ülkeler arasındaki dış ticaretin siyasi ilişkilerin seyrine göre değiştiğini vurguladı.

Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 2021'de kopma noktasına gelmesiyle Türk deri sektörünün Suudi Arabistan'a ihracatının neredeyse durduğunu belirtti.

Zandar, 2019'da Suudi Arabistan'ın 50,4 milyon dolarlık ihracatla en büyük 10. pazar olduğunu, ancak 2021'de bu rakamın 1,7 milyon dolara düştüğünü söyledi. 2022 yılında başlayan normalleşmeyle birlikte ihracatın 11 milyon dolara, 2023'te ise 25 milyon dolara çıktığını ifade etti. 11 firmanın katılacağı bu heyet ile Suudi Arabistan'da 2019 seviyesindeki ihracat rakamlarına ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu ise son yıllarda ayakkabı ve saraciye sektörlerinde, yüksek enflasyon ve düşük döviz kuru nedeniyle üretim ve ihracatta zorluklar yaşandığını dile getirdi.

Avrupa Birliği ve Rusya gibi ana pazarlarında ekonomik resesyon yaşandığını, bu nedenle Suudi Arabistan gibi yeni pazarlar arayışına girdiklerini söyledi. Gündoğdu, Suudi Arabistan'a yönelik bu ticaret heyeti ile sektörün rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Suudi Arabistan'daki tüketicilerin kalite ve fiyat dengesine önem vermesinin, Türk üreticileri için rekabet avantajı yaratacağını öngördüklerini vurguladı. Heyete katılan firmaların Suudi Arabistan'da önemli ticari bağlantılar kurarak ihracat hacimlerini artırmasını, bu deneyimlerini diğer sektör paydaşlarına aktarmalarını ve sektörün genel rekabet gücüne katkıda bulunmalarını beklediklerini ifade etti. (İLKHA)