Bu karar, neredeyse tüm Çin otomobillerinin Amerika pazarına girmesini etkili bir şekilde yasaklayacak, aynı zamanda Çinli otomobil üreticilerinin sürücüsüz otomobilleri ABD yollarında test etmesini de engelleyecek ve Rusya dahil diğer ülkeler tarafından üretilen otomobil yazılım ve donanımlarını da kapsayabilecek.
Teklif, 2027'den itibaren bir yazılım yasağı getirecek, donanım yasağı ise Ocak 2029'dan itibaren yürürlüğe girecek. Kurallar tarım ve madencilik ekipmanlarına uygulanmayacaktır. Karar gelecek yıl 20 Ocak'ta kesinleşecek.
Şubat ayında Beyaz Saray, yetkililerin Pekin'in arabalara yüklenen yazılımlar aracılığıyla Amerikan sürücüleri ve altyapısı hakkında veri topladığı iddiasının yanı sıra araba ve navigasyon sisteminin 'potansiyel manipülasyonu' ile ilgili endişelerini dile getirdiği bir soruşturma emri vermişti.
ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Pazar günü düzenlediği bir konferans görüşmesinde, Şubat ayında başlayan ABD hükümet soruşturmasında, ABD araçlarına yerleştirilen Çin ve Rusya menşeli gömülü yazılım ve donanımların ulusal güvenlik açısından çeşitli riskler oluşturduğunu, bunların arasında uzaktan bilgisayar korsanlığı yoluyla sabotaj yapma ve sürücülere ait kişisel verilerin toplanması olasılığının da bulunduğunu söyledi.
Raimondo, 'Aşırı durumlarda, yabancı bir düşman, ABD'de faaliyet gösteren tüm araçları aynı anda kapatabilir veya kontrolünü ele geçirebilir, bu da kazalara (veya) yolları tıkayabilir.' dedi.
Eylül ayının başında Washington yönetimi, Çin'in elektrikli araçlarına ve akülerine yüksek gümrük vergileri getirmişti. ABD'ye nispeten az sayıda Çin yapımı binek otomobil ve hafif ticari araç ithal ediliyor. Yasağın getirilmesi durumunda Çinli otomobil üreticilerinin otomobil ithal ederken istisna talep etmelerine izin verilmesi bekleniyor. (İLKHA)