Araştırmacılar şu anda dünya çapında yaklaşık 537 milyon yetişkinin diyabetle yaşadığına ve bu vakaların %98'inin tip 2 diyabet olduğuna inanmaktadır.

Tip 2 diyabet, düşük insülin direnci olarak bilinen, vücudun insülini düzgün bir şekilde kullanamadığı kronik bir hastalıktır. Bu durum sonuçta vücutta insülin direncine neden olarak kişinin kan şekeri seviyelerinin yükselmesine yol açabilir.

Yapılan araştırmalar, sağlıklı beslenme, kilo kontrolü ve egzersiz gibi bir kişinin insülin duyarlılığını doğal yollarla iyileştirmenin yolları olduğunu göstermektedir.

Araştırmacılar, 30 dakikalık bir egzersiz seansının kan şekeri seviyelerini düşürmeye ve insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabileceğini ve tip 2 diyabetin hem önlenmesinde hem de yönetilmesinde potansiyel olumlu faydalar sağlayabileceğini bulmuşlardır.

Sağlıklı, diyabet belirtisi göstermeyen, normal kilolu ve yaşları 20 ila 35 arasında değişen 18 erkek ve 14 kadın olmak üzere 32 denek ile yapılan bir araştırmada, kan şekeri konsantrasyonları ve insülin seviyeleri için başlangıç ölçümleri yapıldıktan sonra, deneklerin hafif koşudan oluşan 30 dakikalık tek bir aerobik egzersiz seansı yapmaları istendi.

30 dakikalık egzersiz seansından 24 saat sonra deney grubundaki bireylerin glikoz ve insülin seviyelerini yeniden ölçüldü.

Egzersiz sonrasında katılımcıların kan şekeri seviyelerinde önemli bir düşüşün yanı sıra insülin duyarlılığında da artış tespit edildi.

Egzersizden 24 saat sonra gelişmiş insülin direncinin yanı sıra glikoz ve insülin seviyelerindeki bu düşüş, tek bir egzersiz seansının hızlı ve faydalı metabolik değişikliklere neden olma potansiyelini göstermektedir.

Sigara kullanımı KOAH riskini arttırıyor Sigara kullanımı KOAH riskini arttırıyor